5. 02. 2019.

Студенти психологије дио важног пројекта

Autor

ПројекатМиграцијетраума у транзицији“, окупио је учеснике више европских земаља, а међу њима су и студенти Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ).

Kако је објаснила студенткиња завршне године другог циклуса студија психологије Данка Стојановић, студенти психологије Филозофског факултета су дио овог пројекта пуних седам година.

По њеним ријечима, за тих седам година студенти су учествовали у низу међународних љетних школа насталих у склопу пројекта „Траума, повјерење и сјећање“.

”Временом, усљед избјегличког таласа који је преплавио Европу, пројекат је растао, а фокус пројекта се преусмјерио на тему избјеглиштва, сада под називом „Миграције – траума у транзицији“. У пројекту учествује неколико универзитета из Србије, Њемачке, Бугарске, Грчке, Турске као и Босне и Херцеговине”, каже Данка.

Подвлачећи црту шта је урађено у протеклом времену, Данка Стојановић наглашава да је у склопу овог пројекта 2018. године одржана љетна школа у Београду, гдје су студенти психологије УНИБЛ током осам дана присуствовали предавањима о узроцима, посљедицама и терапијским могућностима на пољу социјалне трауме.

Данка Стојановић, каже и да су током посљедње двије године пројекта, експерти из различитих области психологије и сродних наука имали заједничке сесије на којима су расправљали о условима са којима се сусрећу мигранти и избјеглице, који посљедњих година насељавају Европу, и начинима унапређења њиховог положаја.

Додатне информације о пројекту и публикацијама доступне путем wеб-страница:

https://www.ipu-berlin.de/en/study-courses/international/international-profile/network-trauma-trust-memory.htmlhttps://www.ipu-berlin.de/en/study-courses/international/international-profile/network-trauma-trust-memory.html

https://www.ipu-berlin.de/en/study-courses/international/international-profile/migration-trauma-in-transition.html

https://www.routledge.com/Trauma-Trust-and-Memory-Social-Trauma-and-Reconciliation-in-Psychoanalysis/Hamburger/p/book/9781782204473

https://www.routledge.com/Forced-Migration-and-Social-Trauma-Interdisciplinary-Perspectives-from/Hamburger-Hancheva-Ozcurumez-Scher-Stankovic-Tutnjevic/p/book/9781138361812

Objavljeno u Novosti