7. 12. 2017.

Finska pokrenula revoluciju u obrazovnom sistemu

Autor

Zašto je baš finski sistem interesantan da bi se o njemu pisalo, pojasnili smo u našem prethodnom članku. No, nije sve rečeno, ova država nastavlja sa inovativnim metodama i to u najznačajnijoj oblasti – obrazovanju.

Podsjećamo da je obrazovni sistem Finske uvijek u top deset. Međutim, vlasti su odlučile sprovesti pravu revoluciju u svom školskom sistemu.

Finski dužnosnici žele ukloniti školske predmete iz nastavnog plana i programa. Tu više neće biti nikakvih predavanja iz fizike, matematike, književnosti, historije ili geografije.

Šef odjela za obrazovanje u Helsinkiju Marjo Kyllonen je objasnio promjene: “Postojeće škole drže nastavu na starinski način koji je bio od koristi na početku devedesetih, ali potrebe nisu iste i mi trebamo nešto odgovarajuće za 21. stoljeće”.

Umjesto pojedinih predmeta, studenti će proučavati događaje i pojave u interdisciplinarnom formatu. Naprimjer, Drugi svjetski rat će biti prezentiran iz perspektive historije, geografije i matematike. Recimo, kurs “Rad u kafiću” će učenike izložiti znanju o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacijskim vještinama.

Ovaj sistem će biti uveden za starije učenike u dobi od 16 godina, a opća ideja je da učenici moraju izabrati za sebe koju temu ili pojavu žele učiti, imajući u vidu svoje ambicije za budućnost i svoje sposobnosti. Tako učenici neće više sjediti na fizici ili hemiji, a sve vrijeme misliti: “Oooj, kad će meni ovo trebat u životu?”

Tradicionalni oblik odnosa nastavnika i učenika, tj. komunikacija će se, također, promijeniti. Učenici više neće sjediti iza školskih klupa i čekati biti pozvani odgovoriti na pitanje. Umjesto toga svi će zajedno raditi u malim grupama kako bi razgovarali o problemima.

Finski obrazovni sistem potiče kolektivno djelovanje, zbog čega će promjene utjecati i na nastavnike. Reforma školstva će zahtijevati mnogo saradnje između nastavnika različitih predmeta.

Oko 70% učitelja u Helsinkiju je već poduzelo pripremne radnje u skladu s novim sistemom za prezentiranje informacija i, kao rezultat toga, oni će dobiti povećanje plaća. Očekuje se da će promjene biti završene do 2020. godine.

Izvor: mreza-mira.net

Objavljeno u Novosti

Tagovano , ,