28. 12. 2017.

I gimnazije vape za reformom

Autor

Iako gimnazija, kako ocjenjuju mnogi stručnjaci, i dalje daje najbolju osnovu za dalje školovanje, direktori ovih obrazovnih ustanova širom Republike Srpske slažu se da je vrijeme za reforme i modernizaciju.

Kako navodi Zoran Pejašinović, direktor banjalučke Gimnazije, najvećem gradu Srpske potrebna je još jedna gimnazija koja bi obuhvatala sportska i informatička odjeljenja.

“Modernizacija je svakako potrebna, treba raditi na funkcionalnom znanju i inovativnijem pristupu učenicima. Profesori te mlade ljude treba da nauče da razmišljaju, da budu kreativni i da znanje koje imaju primijene”, istakao je Pejašinović.

Navodi da je za đake dobitna kombinacija teorijska podloga naših škola i pragmatičnost i praktičnost koju nude američki univerziteti.

Govoreći o reformi školstva, Pejašinović kaže da se one u RS sporo odvijaju, ali da treba alternativnim načinima, kao što rade u ovoj školi, kroz sekcije, razne projekte, vannastavne aktivnosti, interne edukacije pa i radom subotama motivisati gimnazijalce.

Prema riječima Biljane Pisić, direktorica Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” u Zvorniku, gimnazijalce bi trebalo više uvezati sa preduzetnicima.

“Mi se trudimo da nastavu maksimalno modernizujemo, ali je potreban predmet o preduzetništvu da bi učenici znali u skladu sa svojim idejama kreirati projekte ili uvezati znanje iz više predmeta te tako steći funkcionalno, a ne reproduktivno znanje”, smatra Pisićeva, dodajući da trenutno u Zvorniku imaju četiri odjeljenja gimnazijalaca.

Tvrdi da gimnazija i dalje vrijedi za obrazovnu ustanovu koja nudi najčvršću osnovu znanja i da ima najviše kriterijume, iako u zadnje vrijeme kruže priče da je previše učenika vukovaca koji tu titulu baš i ne zaslužuju.

Zoran Marić, direktor Gimnazije “Petar Kočić” Novi Grad, kaže da je u posljednje vrijeme sistem obrazovanja kakav nudi gimnazija na marginama, te da su svakako potrebne promjene.

Njegova koleginica iz Gradiške, Vesna Krunić, direktorica Gimnazije, smatra da su određene promjene već načinjene.

“Sve ono što se dešava u društvu, dešava se i u školstvu. Naša gimnazija prati sve trendove koji su prisutni, i ona nije svedena kao nekadašnje škole na strogo teorijska predavanja tzv. ex cathedra, već je mnoštvo i novih sadržaja sa novim tehnikama, škole se opremaju i imaju dosta modernih tehnologija, i na svaki mogući način profesori daju svoj doprinos da unaprijede nastavu, učine je modernijom i naprave zanimljivijom”, tvrdi Krunićeva.

Ona je dodala da gradiška Gimnazija ima dva odjeljenja opšteg smjera, jedno računarsko-informatičkog i jedan razred društveno-jezičkog smjera.

Izvor: nezavisne.com

Objavljeno u Novosti

Tagovano , ,