19. 12. 2017.

MarketMakers i Bit Alijansa razvijaju web portal za karijerno savjetovanje iz IT-a

Autor

Kako bi se mladima u BiH i svim drugima koji su zainteresovani za rad u IT sektoru olakšao pristup ulaska, Bit Alijansa i MarketMakers su odlučili da kreiraju praktičan IT portal koji će ponuditi korisnesavjete vezane za karijeru u IT sektoru u BiH.

Na portalu će se naći informacije o formalnim, neformalnim i online obrazovnim IT programima u BiH.

Portal će biti jedinstveno mjesto koje će obuhvatiti edukacijske programe na nivou BiH i online edukativnih platformi, te će biti usklađen u karijernom savjetovanju sa onim što IT industrija potražuje i ažuriran shodno promjenama u industriji.

Sve informacije o IT programima, uspješne priče iz IT sektora u BiH će biti na jednom mjestu – portal će biti praktičan vodič mladima i korisnicima kako da postanu dio IT sektora bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.

Portal je nastao kao odgovor na mnoge upite mladih, i nezaposlenih osoba kako da postanu dio IT poslovnog sektora.

Nadamo se da će IT portal pomoći mladima da saznaju šta trebaju uraditi da uđu u IT sektor, da im približi IT sektor, naručito onima koji nisu u svijetu IT-a. IT portal će pomoći mladima da donesu informirane odluke i da nauče više o nekim od najinteresantnijih firmi u BiH. Moguće je da pređete iz bilo kojeg sektora u IT, samo morate znati kako i biti sprmeni da se posvetite tom cilju, obuci ili prekvalifikaciji. Na koncu nadamo se da će IT portal doprinijeti da se poveća broj IT stručnjaka u BiH i da će usmjeriti mlade ka kvalitetnim prilikama za zapošljavanje“, rekao je Daniel Nippard, tehnički direktor MarketMakers projekta.

Na adresu Bit Alijanse stiže mnogo upita nezaposlenih, ali i zaposlenih osoba koje traže najbolji put kako da steknu potrebne vještine i postanu dio IT sektora. Uvjerni smo da će IT careers portal pružiti priliku zainteresiranim osobama da se informišu o dostupnim edukacijskim programima te da dobiju korisne savjete u kojem smjeru da razvijaju svoje IT vještine i karijeru. Kao rezultat projekta očekujemo više polaznika edukacijskih IT programa na fakultetima kao i na neformalnim programima. S druge strane polaznici će imati sve informacije kako bi mogli odlučiti koji IT edukacijski program najbolje odgovara njihovim afinitetima. Bit Alijansa kao vodeća asocijacija IT kompanija će sa zadovoljstvom učestvovati u ovom projektu“, poručio je Armin Talić, izvršni direktor Bit Alijanse.

Bit Alijansa je udruženje 23 najveće softverske kompanije iz BiH sa više od 1500 uposlenih. Od 2014. godine vođena je samo jednim ciljem – razvijati mnogobrojne mogućnosti na tržištu softverske industrije, suočavajući se sa brojnim preprekama koje usporavaju njen rast.

Izvor: mreza-mira.net

Objavljeno u Novosti

Tagovano , , , ,