4. 05. 2018.

Na Elektrotehničkom fakultetu UIS-a otvorena moderna IT laboratorija

Autor

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je otvorena nova IT laboratorija zahvaljujući donaciji kompanije „LANACO“ koja je Fakultetu poklonila 17 najmodernijih računara sa dodatnom opremom u vrijednosti od 36.000 KM.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Zoran Ljuboje zahvalio se predstavnicima ove kompanije iz Banjaluke sa kojom ETF ima dugogodišnju uspješnu saradnju, ističući da je značaj otvaranja savremene IT učionice višestruk jer će unaprijediti uslove za rad studenata pri usvajanju novih znanja, te će doprinijeti da akademsko osoblje kvalitetnije izvodi nastavu na predmetima koji podrazumijevaju upotrebu savremenih tehnologija i licenciranih softvera.

„Saradnja našeg Fakulteta sa kompanijom ‘LANACO’ rezultat je našeg opredjeljenja da, osim što se bavimo naučno-istraživačkim radom, sarađujemo sa privrednim institucijama s ciljem otvaranja perspektive mladim kolegama. U ovoj kompaniji je zaposleno 30 kolega koji su završili naš Fakultet i doprinose razvoju te kompanije. Sa zadovoljstvom ćemo nastaviti ovu uspješnu saradnju“, poručio je dekan Ljuboje.

Menadžer sektora za razvoj softvera u kompaniji „LANACO“ Dragoljub Krneta istakao je da ova kompanija intenzivno razvija veoma uspješnu saradnju sa Elektrotehničkim fakultetom UIS-a.

„Od kako smo potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji prije nekoliko godina, na obostrano zadovoljstvo, sprovodimo brojne zajedničke aktivnosti. Mi stipendiramo studente ETF-a, obezbjeđujemo im učešće na ljetnoj stručnoj studentskoj praksi u našoj kompaniji i zapošljavamo inženjere, svršene studente ETF-a“, rekao je Krneta, izrazivši uvjerenje da će nova moderna učionica omogućiti nastavnicima i studentima da kvalitetnije izvode nastavu i stiču znanja koja su potrebna kompaniji „LANACO“.

Menadžer sektora za edukaciju u kompaniji „LANACO“ Aleksandar Crnovčić kaže da su dogovoreni određeni koraci o saradnji za profesionalno usavršavanje studenata ETF-a za neke stručne oblasti i nadogradnju znanja, koje se ne radi prema zvaničnom planu i programu, kao i za edukovanje ostalih zaposlenih koji budu zainteresovani na profesionalnom nivou da se prekvalifikuju i kvalifikuje u odrđenim oblastima iz IT struke.

Apsolvent na ETF-u Zorana Štaka, koja je stipendista kompanije „LANACO“ od treće godine studija, istakla je da je dobar računar imperativ za svakog studenta u IT oblasti.

Objavljeno u Novosti