6. 08. 2018.

Nijedan univerzitet iz BiH nije među 1.000 najboljih u svijetu

Autor

Već smo navikli da bh univerziteta nema na rang listama najboljih u svijetu, kako i zašto pitanje je to za cjelokupnu struku, ali i sve nas.

Ništa bolje od naših univerziteta nisu prošli ni oni u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Na rang-listi se ne nalaze ni oni. Ipak u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji situacija nije tako crna, ako je suditi prema najnovijoj rang listi britanskog Instituta Quacquarelli Symonds (QS) za 2019. godinu.

Prema njoj najbolja visokoškolska ustanova u regionu je Univerzitet u Ljubljani koji je i ove godine ponovilo prošlogodišnji uspjeh završivši u kategoriji između 651. i 700. mjesta. Sveučilište u Zagrebu je palo iz kategorije od 601. do 650. mjesta u kategoriju od 801. do 1000. mjesta, gdje se nalazi i Univerzit u Mariboru i Univerzitet u Beogradu.

Spomenimo još da je na prvom mjestu američki MIT, potom Stanford, Harvard, California Institute of Technology (Caltech), Cambridge, Oxford, UCL (University College London), Imperial College London, Univerzitet u Chicagu i Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih).

QS lista radi se na temelju šest kriterija: akademski ugled, ugled kod poslodavaca, omjer fakultetskog osoblja i studenata (20 %), d) omjer citata i akademskog osoblja (20 %), e) udio međunarodnog fakultetskog osoblja (5 %) i f) udio međunarodnih studenata (5 %).

Detaljnije na OVOM linku

 

buka.com

Objavljeno u Novosti